Prijateljstvo u slijepoj ulici-tipovi toksičnih prijateljica i kako se s njima nositi

what-is-considered-cheating-video-1073160-TwoByOne-e1445554158938

Prijateljice su suputnice koje nas prate kroz život, od prvih mladenačkih radosti i tuga pa do zrelih odnosa u kojima si pružamo podršku u širokoj lepezi životnih izazova. U iskrenom ženskom prijateljstvu vladaju otvorena komunikacija, ljubav, povjerenje, međusobno prihvaćanje i podržavanje. Pravo je bogatstvo imati prijateljicu koja je s nama i u dobru i u zlu, koja nas razumije i podržava i pred kojom možemo biti ono što jesmo bez skrivanja.

S druge strane, svaka je žena u životu zasigurno iskusila i onu drugu vrstu prijateljstva-prijateljstvo koje, nakon početne ružičaste faze, vrlo brzo postaje disfunkcionalno i u njemu se počinjete loše osjećati. Osjećate težinu u želucu, da vas odnos prazni i iscrpljuje, da se od vas samo uzima, a ništa ne dobivate zauzvrat. Počinje vam se urušavati samopouzdanje, nikad niste dovoljno dobri, ne poštuju se vaše želje, počinjete gubiti sebe kao ličnost. Od energetskog, emotivnog i materijalnog isisavanja, kritiziranja i potkopavanja pa do pravih pravcatih primjera psihopatskog ponašanja-različita su lica toksičnog prijateljstva. Toksično se prijateljstvo može svakome dogoditi, možda češće dok smo mlade, dok svladavamo svoje prve lekcije o životu i ljudima i gradimo samopouzdanje, no pogreške u odabiru prijatelja nisu rezervirane samo za mlade. Prijateljski odnosi su, kao uostalom i odnosi općenito, vječno učenje života. Najveći problem je što nam je ponekad potrebno previše vremena da osvijestimo kako stvari zaista stoje. Iako se otrovna ponašanja nastavljaju, često predugo ostajemo u takvom odnosu jer smo zbog emocionalne vezanosti i povremenih dobrih trenutaka skloni zažmiriti na ponašanja koja nipošto ne bismo trebali dalje tolerirati.

Tipovi toksičnih prijateljica

Toksična prijateljica vam je samo naizgled prijateljica. Promatraču sa strane možete djelovati da ste zaista bliske i da imate dobar odnos, ali to je samo privid. Realnost toksičnog odnosa jest da vas takav odnos ne hrani i ne usrećuje, a ponekad može postati i vrlo štetan za vas. Pogledajmo sada različite tipove toksičnih prijateljica:

1. Ja, ja i samo ja

Ova osoba živi u vlastitom svijetu do te mjere da je vrlo teško prizvati njenu pažnju na nešto ili nekoga izvan nje same. Ima vrlo slabu sposobnost slušanja, koncentracije na sugovornika i empatičnog uživljavanja u tuđu situaciju. Kada razgovarate s njom, imate osjećaj kao da pratite tok svijesti. Postavlja vam vrlo malo pitanja, a zatim brže bolje nastavlja pričati o sebi. Među ovakvim ljudima ima onih koji vjeruju da je za odnos dovoljno da oni pričaju, a vi slušate, a ima i onih koji u svakom razgovoru od vas očekuju da rješavate njihove probleme. Možete se zaista truditi da poslušate ovakvu prijateljicu i da joj pomognete uvidima i savjetima, ali takav angažman ne možete očekivati i od nje. S obzirom da je ključ sretnog prijateljstva ravnoteža davanja i primanja te interakcija u kojoj obje osobe dobivaju dovoljno prostora, ovakav odnos je vrlo zamoran, ne ispunjava istinski te se najbolje s vremenom distancirati od takve prijateljice.

2. Ovisnica o pažnji

U normalnom prijateljstvu nema kompetitivnosti i kada su u društvu, prijateljice uvažavaju jedna drugu i daju jedna drugoj dovoljno prostora u izražavanju sebe i interakciji s drugima. No to nije slučaj kada imate toksičnu prijateljicu koja je ovisna o tuđoj pažnji. Tuđu pažnju ova osoba okupira nametljivošću, neprekidnim i glasnim pričanjem, dramom i glumom. U društvu ova osoba diktira cijelom situacijom, a često vas uopće ne doživljava jer je previše zaokupljena sobom ili vas nadglasava i prekida u pola rečenice. Sve je ovo posebno izraženo ako se radi o interakciji sa suprotnim spolom. Znak za uzbunu je kada shvatite da se jedino istinski dobro provedete kad ovisnice o pažnji nema ili kad nije raspoložena, a to puno govori o ovakvom prijateljstvu. Ovisnice o pažnji su nezrele, egocentrične i nesvjesne kako se drugi osjećaju zbog njihovog ponašanja, a u sebi nose osjećaj manje vrijednosti kojeg maskiraju kroz dominaciju i nametljivost, oduzimajući prostor drugima oko sebe. Najbolje je ovisnicu o pažnji prepustiti onima koji joj žele biti publika, a vi pronađite prijateljicu s kojom ćete se ugodno osjećati i kada ste same i kada ste u društvu.

3. Kronično u depresiji i niskog samopouzdanja

Kao i kod prva dva tipa, i ovdje se radi o krađi energije. To je ona prijateljica koja se nikada ne osjeća dobro i koja uvijek loše govori o sebi, a mi instinktivno reagiramo tako da ju pokušavamo razuvjeriti i vječno se osjećamo dužni oraspoložiti ju. A to nam zapravo oduzima jako puno energije jer takve su osobe nažalost kao vreće bez dna. Što se više trudite uvjeriti ju da joj zapravo ništa ne nedostaje i da je divna takva kakva je, to vam ona manje vjeruje. Umjesto da pokušavate popuniti rupe u njezinom samopouzdanju, radije prepustite njoj samoj da poradi na vlastitim nesigurnostima i da posjeti stručnu osobu koja će joj u tome pomoći.

4. Pijavica

Ovo je osoba koja je u lošoj životnoj fazi i ima novčanih problema, možda je nezaposlena. Vi suosjećate s njom pa spremno plaćate kave i ručkove, posudite joj novac kad vas traži, a možda joj ponudite i privremeni krov nad glavom. Međutim, nakon nekog vremena ništa se ne mijenja-pijavica ne pokušava naći posao, ne prihvaća vaše savjete, ne pokušava riješiti svoje probleme i onda shvaćate da se ne radi o lošoj fazi, već o permanentnom stilu života kojeg i vi podržavate. Činjenica jest da vas pijavica samo iskorištava i da se morate naučiti reći joj ne.

5. Kritičarka

Prijateljica koja vas stalno kritizira vas ne prihvaća u svemu onome što jeste. Moguće je da je kao osoba općenito vrlo kritična, pa tako i prema sebi samoj. Netko tko vas stalno kritizira ima prilično sebično gledanje na svijet. Sve gleda iz svoga ugla, pa tako i vas, i od vas se očekuje da se uklopite u očekivanja i kalupe ove osobe. Iza kritizerstva stoji i jaka potreba za kontrolom. Kada niste u skladu s očekivanjima, onda ste na meti kritike. Kritiziranje može biti crvena lampica koja vas upozorava da se nalazite u pogrešnom odnosu, s osobom s kojom niste kompatibilni i koja vas ne razumije pa vas zato stalno kritizira i pokušava modelirati. Ono što trebate zahtijevati i očekivati u prijateljstvu su blage i dobronamjerne riječi, ljubav, prihvaćanje i podrška, a nikako stalno kritiziranje.

 6. Tračerica

Ogovaranje je vrlo česta pojava u toksičnom prijateljstvu. Možete biti uvjereni da ako se družite s osobom koja pred vama ogovara druge da će s tim drugima ogovarati vas. Ova ružna navika ljudima služi za ventiliranje negativne energije i neodobravanja koje osjećaju prema vama, ali vam to ne mogu izraziti u lice. Ponekad ogovaranje može biti i vrlo zlonamjerno i ne samo da je odraz dubokog nerazumijevanja, već i mržnje. A najgore od svega je što ćete to doživjeti od osobe za koju iluzorno vjerujete da vam je prijateljica. Ova vrsta toksičnog ponašanja zna ostati dobro prikrivena, ali prije ili kasnije izlazi na vidjelo i saznanje nepovratno uništava povjerenje prema osobi.

7. Problematična

Kada vam je prijateljica problematična osoba, prijateljstvo postaje nepredvidljivo i potencijalno opasno. Ovakve žene žive na rubu i na prvi se pogled mogu učiniti zabavne i uzbudljive, no to je samo površinski. Zapravo često završavaju u kaotičnim i rizičnim situacijama, a kad ste u njihovom društvu neminovno i vi upadate u nevolje. Takve vas osobe mogu uvući u loše društvo, u poroke, a mogu vam i život dovesti u opasnost npr. u automobilskoj nesreći izazvanoj neodgovornom vožnjom. Problematična prijateljica nas vuče na dno i takvo prijateljstvo treba što prije prekinuti.

8. Psihopat

Ovo je najekstremnija vrsta toksičnog prijateljstva. Psihopat vas danonoćno kritizira, a ponekad i vrlo direktno vrijeđa. Ne radi se o podbadanjima umotanima u celofan, u humor, već o otvorenim uvredama kojima vam ova osoba želi uništiti raspoloženje i želi vam uništiti samopouzdanje jer se onda ona osjeća bolje. Tu psihopati ne staju pa su u stanju namjerno učiniti nešto gnjusno samo i isključivo iz razloga da nas povrijede. Obično se iznutra osjećaju bezvrijedno, a kada se družite s takvom osobom, postajete meta njezine patološke zavisti i frustracije. To su osobe koje će vam namjerno uništiti neki bliski odnos lažima i tračevima ili će recimo pokušati zavesti vašeg partnera samo zato da bi sebi dokazale da su bolje od vas i da biste vi patili. Ovakve maligne osobe nam doista kroz dulji period mogu ozbiljno naštetiti i uzrokovati povrede koje teško zacjeljuju. Jedino rješenje s ovakvima jest potpuni prekid bilo kakvog kontakta.

Ima li nade za toksično prijateljstvo?

Kada je prijateljstvo toksično, mala je vjerojatnost da se stvari mogu popraviti. Dobro je izraziti vlastite osjećaje i reći drugoj strani kako na vas djeluje njezino ponašanje, ne akumulirati frustraciju. Međutim, s obzirom da se ovdje radi o nesigurnim, nezrelim, egocentričnim, narcisoidnim, kompetitivnim i patološki zavidnim ličnostima, treba imati na umu da komunikacija često završava u slijepoj ulici. Vi postajete sve više povrijeđeni, ali i druga strana može biti povrijeđena kada joj ukažete na njezino ponašanje jer ga obično nije svjesna. Najčešće je jedini izlaz udaljavanje ili potpuni prekid kontakta, posebno u težim slučajevima toksičnog prijateljstva.
Iako ih vjerojatno samo želimo zaboraviti, i takva prijateljstva nas izgrađuju kao ličnosti jer bolje upoznajemo sebe, što trebamo očekivati u prijateljstvu, a na što ne trebamo pristajati. I zahvaljujući njima, učimo se još više cijeniti one naše istinske prijateljice, one istinske životne suputnice s kojima je prijateljstvo satkano od ljubavi, harmonije i razumijevanja-ono što bi prijateljstvo po definiciji i trebalo biti.

girls-1209321_960_720