Što nam to prodaju tzv. influenceri

1060895569

Jutros uz kavu čitam kako je vlasnik nekog hotela u Velikoj Britaniji odbio ponudu stanovite 22-godišnje Youtube vloggerice i lifestyle ‘influencerice’ da mu izreklamira hotel na svom Youtube kanalu  u zamjenu za besplatni romantični vikend s dečkom. Nimalo ga nije impresioniralo njezinih stotinjak tisuća pratitelja na Youtubeu i Instagramu i ne navodeći njezino ime, odlučio ju je dobro ‘oprati’ na Facebook stranici hotela. Djevojka se našla prilično povrijeđena pa je odmah o tome objavila video, a njezini su prijatelji bloggeri i ‘influenceri’ za osvetu zasuli stranicu hotela lošim recenzijama. Vlasnik hotela možda jest bio grub, no u cijeloj je priči zapravo najzanimljivija sama ‘influencerica’ samim time što je neopisivo nezanimljiva. I zanimljivo je dokle može sezati praznoglavost današnjih internetskih zanimanja čiji je osnovni princip ‘do kruha bez motike’.

Dio ‘influencera’ dolazi iz svijeta show businessa i to je samorazumljivo, ali ova djevojka nije iz tog svijeta. Na većini svojih slika sjedi u nevelikom dnevnom boravku uređenom u Ikea stilu sa malim, tobože luksuznim detaljima. Sve je bijelo, rozo i svjetlucavo, a iza nje se vidi otvorena garderoba s krpicama. Ona ima platinastu, od previše blajha skoro bijelu kosu, pačja, silikonska usta, a lice joj je kao maska od previše šminke, s neizostavnim nacrtanim obrvama. Objavljuje slike iz dnevnog boravka, u svjetlucavim, uskim i oskudnim krpicama, iz teretane, ponekad joj je tu i dečko pa zajedno pijuckaju vino u jacuzziju ili negdje putuju. I to je otprilike čitav sadržaj njezinog Instagram računa. Progurava reklame, specijalne kodove s kojima ćete dobiti popust na neki proizvod. Ona je ‘influencer’, ima sto tisuća sljedbenika.

Recept za uspjeh ove djevojke bio bi:

smršaviti (bila je bucka) √

vježbati u teretani √

otići na operaciju nosa √

povećati usta za tri broja √

izblajhati kosu √

urediti dnevni boravak u kvazi-luksuznom stilu √

odjenuti kvazi-luksuzne krpice √

nanijeti full šminku s umjetnim trepavicama i nacrtanim obrvama √

namjestiti jedan od nekoliko tipičnih izraza lica iz instagramske galerije ‘clueless’ izraza lica √

namjestiti karakterističnu pozu tijela s izbačenom nogom i dupetom √

Djevojka prodaje određeni životni stil, za kojeg je iz aviona jasno da je totalni lažnjak. U njezinom slučaju slikanje izrežiranih scena koje nemaju veze sa pravim, punokrvnim životom te postavljanje slika u nekoj vrsti virtualnog muzeja posvećenog vlastitom liku, koji je ujedno i webshop, nosi zvučan naziv ‘influencing’. Da podvučemo: glavne vrijednosti na profilu ove djevojke su materijalizam i umjetan fizički izgled, a očito je da njene vrijednosti dijeli njezinih sto tisuća sljedbenika, naravno svatko na svoj način. Možda se radi o britanskim srednjoškolkama koje sanjaju kako će i one postati zvijezde Instagrama kad smršave i operiraju nos, ili pak napaljenim britanskim vozačima kamiona. Kako god, poruka samog računa je prilično isprazna, kao i poruke računa nekih, njoj sličnih ‘influencera’ na Balkanu. Praznoglavo je od sebe napraviti plastičnu lutku te ponavljati poze tijela, izraze lica i scene prisutne na 90 % profila. Unedogled hraniti rupu bez dna vlastite nesigurnosti i ega.

Ima toliko ljepših i mudrijih stvari od toga. Obrazovati se i educirati konstantno, upoznavati i razumijevati sebe iznutra što više kako bi fokus bio manje na izvanjskom, i njegovati vlastitu osebujnost: biti svoj, a ne kopija kopije. Nije lak zadatak u svijetu u kojem nas okružuju ovakvi ‘influenceri’, ali vrijedi pokušati.