Kako odabrati učiteljsku obuku iz joge

yoga-1994667_960_720

Potraga za inspirativnim, snažnim i suosjećajnim učiteljima

S jogom sam imala prve kratke susrete prije više od deset godina, no kao i sa svime u životu, trebala sam se zateći na pravom mjestu s pravim učiteljima da bih se snažnije zainteresirala. Moja prva istinska oaza joge bio je divan zagrebački studio Nava s prostranom, bijelo obojanom dvoranom s dugim starinskim prozorima koji su gledali na Jelačićev trg. Tamo sam izvodila svoje prve pokušaje chaturange (tzv. jogijskog skleka), kupajući se u znoju, a dok bi nas desetak harmonično stajalo u pozi ratnika, pogled bi mi odlutao s bijelih platna koja su razapeta na stropu podsjećala na jedra pa kroz lelujave zastore na živost trga. Voljela sam taj prostor koji je svojom prozračnošću podsjećao na brod, što zapravo ime Nava i znači. Tamo sam shvatila i kakav mi tip učitelja joge najviše odgovara-tada sam imala učiteljicu koja je bila sportski tip cijeli život, vrhunski znalac, fizički i mentalno snažna, koja je imala dar da iz polaznika izvuče uvijek malo više od onoga što mislimo da možemo, istovremeno s puno suosjećanja.

Baveći se rekreativno jogom, imala sam faze grupnog vježbanja u nekoliko različitih studija joge i faze kada sam vježbala sama kod kuće. U periodu kada sam vježbala s jednim vrlo kvalitetnim i educiranim zagrebačkim učiteljem prvi mi se put javila želja da i sama postanem učiteljica joge. No tada mi se činilo da bi trening bio prenaporan pa sam odustala od ideje. Povremeno bi nastupile apatične faze splasnulog interesa za jogu, što je u velikoj mjeri bilo povezano i s time što više nisam uspijevala pronaći učitelje koji bi me dovoljno inspirirali.

Sve dok nisam naišla na mladu učiteljicu koja se educirala upravo kod moje prve učiteljice joge, i koja mi je došla kao melem svojom kombinacijom snage, dobrote i suosjećanja. U meni se ponovno probudila želja za učiteljskom obukom, i ova mi je učiteljica napisala preporuku za obuku za koju sam se tog ljeta odlučila. Međutim, kao što i naslov govori, nisam je završila. Jako sam se vodila željom srca za jogom, a manje razumom. Kada odabirete ovako dugotrajnu i skupu obuku, nije dovoljno da samo volite jogu. Treba se dobro informirati o školi koju ćete pohađati, ali još i važnije od skupljanja informacija je da iskustveno doživite studio u kojem ćete pohađati obuku i da poznajete učitelja. Ima mnogo entuzijasta koji se zalete na učiteljski trening joge pa odustanu jer su uz učiteljski trening vezane neke zablude. U mojoj grupi je odustalo barem 5 ljudi, no krenimo redom.

Koje sam greške napravila prilikom odabira učiteljske obuke?

 1. Mislila sam da obuku upisujem ne da podučavam jogu, već samo da produbim vlastito znanje.
 2. Upisala sam obuku u studiju u kojem nisam prethodno vježbala. Prostor za vježbanje mi se nije sviđao, imao je suhu uredsku energiju.
 3. Odabrala sam učiteljicu koju nisam prethodno poznavala. Iako me k njoj odvela intuicija, u stvarnosti nismo kliknule. (Doduše, intuicija me dovela tamo da nešto drugo naučim, ali o tome kasnije.)
 4. Pri odluci je prevagnula niža cijena obuke.
 5. Odabrala sam krivi stil joge.
 6. Željela sam zadržati neke svoje stare navike.

 

Nekoliko savjeta kod odabira učiteljskog treninga

 1. Morate znati da učiteljski trening nije koncipiran samo da bi se produbilo vlastito znanje joge. S jedne ćete strane kroz teoriju i praksu bolje naučiti i razumjeti asane, no istovremeno ćete učiti o koncipiranju sata joge tj. slaganju sekvenci asana ovisno o tipu joge koji podučavate, vodit ćete probne sate joge, gledati druge kako podučavaju itd. Dakle po mom mišljenju vjerovanje da idete na učiteljski trening samo radi vlastitog produbljivanja znanja je zabluda. Ako sebe ne vidite kao nekoga tko će profesionalno podučavati jogu, ne trebate ići na učiteljski trening. Možete komotno uštedjeti vrijeme i novac i radije redovito pohađati studio koji vam odgovara te, ako baš želite, dodatno se educirati na radionicama s domaćim i stranim učiteljima koje redovito organizira većina studija u gradu.
 2. Upišite se na obuku u studio u kojem ste već vježbali i u njemu se potpuno ugodno osjećate. Naime, tamo ćete provoditi cijeli jedan vikend svaki mjesec kroz godinu dana. Isto tako morat ćete odrađivati i praksu-dakle tamo ćete provesti mnogo sati.
 3. Izuzetno je važno da odaberete učitelja kojeg već poznajete i s kojim ste kliknuli. Ako klika nema, izgubit ćete mnogo u smislu istinske inspiracije i istinskog osjećaja bliskosti i razumijevanja.
 4. Niža cijena obuke nije nužno dobra stvar. U mom slučaju je značila da je grupa bila prenakrcana, što automatski umanjuje mogućnost učitelja da vam se individualno posveti. Poznato je da je učiteljski trening joge priličan financijski izazov pa je logična želja za uštedom, no gubi se na kvaliteti.
 5. Vodite računa o dominantnom stilu joge na vašem treningu joge. Ashtanga i hatha su vrlo različiti stilovi. Ako niste ashtangi u duši, nemojte ići na trening utemeljen u ashtangi (a većina ih se temelji na ashtangi jer je vrlo popularna na Zapadu.)
 6. Budite realni oko mogućnosti zarade kao učitelj joge. Joga je postala veliki biznis, a u tom biznisu nema mjesta za svakoga tko završi učiteljski trening. Neki ljudi poput Kino MacGregor od joge fenomenalno žive, putuju po cijelom svijetu, održavaju radionice na prekrasnim lokacijama i imaju tisuće sljedbenika. Za to je potreban izuzetan talent, karizma, rad, ali i velika doza sreće. U hrvatskim okvirima većina učitelja nakon obuke vodi grupu, dvije tjedno u vlastitom aranžmanu ili nekom studiju. Otvoriti vlastiti studio je priličan pothvat, a nije ni svatko za vođenje vlastitog studija.
 7. Morate biti spremni na radikalni zaokret životnog stila. Ako idete na učiteljski trening joge, morat ćete odbaciti dotadašnji stil života, uskladiti prehranu s jogijskim načelima te izgraditi svakodnevnu praksu joge i pranayame. Tu su svi učitelji vrlo jasni i tu nema po svome, ili si praktikant sve po pravilima ili si rekreativac. Potrebno je shvatiti i raščistiti sam sa sobom da li želiš potpuno uroniti u jedan takav sistem kakav je joga. Naravno da ima i učitelja koji nisu toliko posvećeni kako žele ostaviti dojam, tu je i tzv. Instagram joga i svakojake zapadnjačke verzije joge, no to je neka druga priča. Ja sam bila iskrena sa sobom pa sam shvatila da rigidni sistemi koji zahtijevaju maksimalnu posvećenost samo jednoj stvari jednostavno nisu za mene. U tom periodu kada sam se borila ne bih li samu sebe natjerala na svaki novi vikend obuke, napravila sve zadaće i ispunila sve zahtjeve, intenzivno sam uz redovan posao radila i na pokretanju ovog bloga. I tada mi se rasvijetlilo da moj put u tom trenutku nije bio put učitelja joge, već sam došla do puno dublje spoznaje.

 

Naučila sam jako puno…  

Nisam odustala zbog nedostatka discipline, jer disciplini sam uvijek bila sklona, ali ne volim da je fanatična. Nekome potpuna posvećenost jogi donosi ispunjenje i balans, no to kod mene nije bio slučaj. Shvatila sam da se ne pronalazim ni u čemu što ima stroga pravila, i što mi ne ostavlja dovoljno prostora za druge stvari koje volim. Iako joga i dalje zauzima važno mjesto u mom životu, otkrila sam da je za mene balans umjerenost u svemu kao i spajanje suprotnosti i usklađivanje različitih dijelova sebe. Uz vježbanje joge volim začiniti život i dozom hedonizma.

Nikad nisam požalila za novcem koji sam potrošila na trening, niti sam ikada požalila odluku da trening napustim. I u tih nekoliko mjeseci sam naučila puno novih stvari o jogi, i susrela neke drage ljude, ali ponajprije došla bliže k sebi, spoznaji što je za mene najvažnije i što mi donosi osjećaj balansa. I zanimljivo je da otkako se sve ovo u meni posložilo, imam vrlo lijepu i zadovoljavajuću kućnu praksu joge, uz povremene odlaske kod jedne drage prijateljice u njezin studio. Ne tragam više za izvanjskom inspiracijom jer sam izvore inspiracije pronašla u samoj sebi. A vama koji ovo čitate želim da vam  vaš vlastiti učiteljski trening, ako se za njega odlučite, donese ono što vam je u tom trenutku potrebno, što će vas obogatiti i produbiti spoznaju. Sretno na tom putu!

 

PS. O tome koliko joga može imati pozitivan učinak na vježbača, govori jedna od mojih Malih mudrosti za svaki dan koju možete pročitati na donjem linku:

Zahvalnost za jogu