Livade od svjetlosti

My favourite hello and my hardest goodbye

Gubitak psa je vrlo bolan gubitak za vlasnika jer se radi o snažnoj emotivnoj vezi koju si teško mogu predočiti ljudi koji nikada nisu imali psa. Pas je član obitelji, u nekim trenucima čovjeku bliži od drugih ljudi. Život s psom satkan je od bezbroj lijepih, ali ponekad i teških trenutaka, kada pas doživi nezgodu ili se razboli. Pas voli svoju obitelj i daje ljubav svim članovima obitelji iako za njega uvijek postoji osoba kojoj je posebno privržen. Ljubav koju čovjek prima od psa je neposredna, jednostavna i čista. Pas vam priređuje najljepši i najveseliji doček na svijetu, iskazuje vam privrženost na sebi svojstvene načine i stalno je tu negdje blizu vas. I zato je vrlo bolno izgubiti psa i kada pas napusti ovaj svijet, odnosi sa sobom cijelu jednu malu obiteljsku povijest. Život se nastavlja, ali gubitak psa ničim se ne može nadoknaditi. U želji da vas utješe, neki će vam savjetovati da je najbolje rješenje novi pas. Kako bilo, komadić srca je otišao i neće se vratiti. I takvo, okrnjeno srce, zasigurno može ponovno voljeti drugo biće, ali prvo si treba dopustiti žalovanje za onim kojeg više nema.

Capica

U potrazi za utjehom nakon smrti psa, glavno pitanje koje se tada čovjek pita je gdje se sada nalazi njegov ljubimac. Prema kršćanskom nauku, životinje nemaju dušu i sa smrću fizičkog tijela njihovo postojanje u potpunosti završava. Osobno mi je teško prihvatiti takvu jednu postavku. Niti jedno živo biće ne može biti svedeno na skup automatskih funkcija, u svakom biću postoji božanska iskra. Ipak, životinje se razlikuju u svojim osobinama i kvalitetama, razlikuju se po stupnju razvoja. U istočnoj se filozofiji vjeruje da su sva živa bića na putu razvoja i da se ova evolucija događa iz života u život, procesom reinkarnacije. U literaturi se navodi i da životinje kroz inkarnacije prolaze razvoj od kolektivne k individualnoj svijesti. Što je od svega toga istina, ne možemo sa sigurnošću znati, ali slobodni smo odabrati svjetonazor koji je u skladu s nama samima.

I'm still here and I'll never leave you
Ne znam kamo je moj Vili otišao nakon što je napustio svoje stare, umorne pseće kosti, ali sasvim sam sigurna da je imao dušu i da se njegovo postojanje nastavilo u nekoj drugoj dimenziji. Vjerujem da je moj mali pas lavovskog srca sada slobodan i da istražuje livade satkane od svjetlosti.

Sky

Pokušavajući prihvatiti gubitak, spontano sam se prisjetila jedne priče koju sam davno pročitala- one mudraca Yoganande o lanetu koje je volio. Yogananda je kao dječak silno volio jedno lane kojem se približio smrtni čas. Yogananda je duboko žalovao što lane mora umrijeti i onda je tu noć usnio san u kojem mu je lane reklo da ga ne zadržava svojom tugom i vezanošću i da ga pusti da ide svojim putem. I tada je Yogananda shvatio da njegovo ljubljeno lane treba otići i nastaviti svoju evoluciju u nekom novom obliku. Lane je ubrzo nakon što je Yogananda prihvatio neminovnost njegova odlaska uginulo. Kao što nam mudri Yogananda poručuje, suočeni s bolnim gubitkom, ne preostaje nam ništa drugo nego pomiriti se s neizbježnim i vjerovati da su zemaljske boli dio dubljeg smisla i plana. Možda se doista sretnemo jednom opet, a dotad ćemo si biti blizu u snovima i sjećanjima.

Ljubav je vječna i kada odavde odemo
Jer smo tijela potrošili
Samo mijenjamo formu

Mi smo svi utkani u Dušu Svemira
I među nama nema razlika
I zato ti se nadam
Nekad, negdje, ponovno
Prijatelju najdraži

Dogs are angles with fur